Assalamu'alaikum dan salam pertemuan....apa khabar anda,sihat??? haha..kali ini saye,ana,i,kawe,ambo ingin berkongsi dengan sahabat2 sekalian tentang salah satu makanan Mesir,yg femes, uniq, lagi sedap sehingga jilat sudu....nk taw ape dye...itulah Rouz Bil Laban, ataupon dalam bahasa Melayunya Nasi Dengan Susu...haha,jangan salah sangka..,bukanlah di sini bermaksud nasi berkuahkan susu, tapi yg dimaksudkan dengan Rouz Bil Laban ialah sejenis makanan pencuci mulut orang Arab Mesir seakan bubur yg diperbuat dari beras dan susu,sebagai bahan utama...
Semenjak sari dua ini, semacam juadah ini menjadi juadah harian....mana x nya..harganya yg berpatutan dan mudah di dapati menjadi faktor mengapa saya sukakan makanan ini...harga bervariasi,mengikut saiz dan juga jenis...ya,jenis...jenis yg paling saye sukai ialah Rouz yg agak hangit di bagian atasnya...erm~best taw kawan2...kalau sape2 yg nk cuba bleh larh try buat...di sini saye ade sediakan resepi yg di copy dr mane ntah..hehe..selamat mencuba...kalau untuk lebih jeliro bulih lah tambah kacang, ataupon ape2 yg anda suko...
Bahan-bahan ( ikut suke ble bajet sdri )
- beras(suka hati la nk byk mana,klu utk sorang mkn bese 1/2 pot je)
- 1/2 cwn susu tepung(p besenye sy bajet je..xsukat pn,ikut hati je..klu rs nk rasa susu,tmbh byk ckit)
- 2 sudu besar gula
- 1 sudu besar esen vanila
- air untuk masak beras(bajet la..p beras tu masak bia smpai jd bubur,mknanya air kn byk la gak,klu 1/2 pot beras= 2cwn air)
Cara-cara
- basuh beras kemudian masak beras + air atas api smbar masak n jadi bubur
- bila nasi dah masak,msukkan gula,susu tepung dan vanila..agak2 la,bese klu vanila byk lg bes
- kacau smpai sebati,pastu simpan lam peti sejuk..makan lps benda ni sejuk baru bez
No comments:
Post a Comment