Sunday, 25 December 2011

Rouz Bil Laban homemade pertama...,jadi ke xjadi???

 Assalamualaikum.....nk tngok x my first homemade Rouz Bil Laban???haha...ni dye....jeng jeng...sepeti yg yg di khaborkan dalam resepi ari tuu....

Bahan-bahan ( ikut suke ble bajet sdri )

    beras(suka hati la nk byk mana,klu utk sorang mkn bese 1/2 pot je)
    1/2 cwn susu tepung(p besenye sy bajet je..xsukat pn,ikut hati je..klu rs nk rasa susu,tmbh byk ckit)
    2 sudu besar gula
    1 sudu besar esen vanila
    air untuk masak beras(bajet la..p beras tu masak bia smpai jd bubur,mknanya air kn byk la gak,klu 1/2 pot beras= 2cwn air)

Cara-cara

    basuh beras kemudian masak beras + air atas api smbar masak n jadi bubur
    bila nasi dah masak,msukkan gula,susu tepung dan vanila..agak2 la,bese klu vanila byk lg bes
    kacau smpai sebati,pastu simpan lam peti sejuk..makan lps benda ni sejuk baru bez


*KOMEN : kurang manis, kurang susu...agak tawar n x cukup lembik..haha...try harder next time...anyway,GOOD LUCK..
walaupon nampak macam pulut gitu,hakikatnya ia bukanlah pulut...ia adalah ROUZ BIL LABAN yg  X jadi...

No comments:

Post a Comment

get this widget here